Difference between revisions of "Organizing Educational Events"

From Hackerspace.gr
Jump to: navigation, search
(Created page with "Μερικές προσωπικές απόψεις σχετικά με τα events εκπαιδευτικού χαρακτήρα (μαθήματα, παρουσιάσεις, w...")
 
(wiki format, more edits)
 
(3 intermediate revisions by 3 users not shown)
Line 1: Line 1:
Μερικές προσωπικές απόψεις σχετικά με τα events εκπαιδευτικού χαρακτήρα (μαθήματα, παρουσιάσεις, workshops).
+
Μερικές συμβουλές/ιδέες σχετικά με events εκπαιδευτικού χαρακτήρα (μαθήματα, παρουσιάσεις, workshops)  
 +
<br>''με βάση την εμπειρία των 500 events που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο hackerspace''.
  
* Tα emails αναζήτησης ενδιαφέροντος δεν έχουν νόημα. Αν έχει γίνει αρκετή προετοιμασία και υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα για το εκάστοτε event πάντα θα υπάρχει κόσμος που θα ενδιαφέρεται. Αυτό έχει δείξει η εμπειρία των 500 events που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο hackerspace. Αν παρόλα αυτά κάποιος θέλει να έχει μια τάξη μεγέθους για το πόσο κόσμο μπορεί να ενδιαφέρει κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργήσει μια φόρμα, ένα doodle, κλπ. Τα μονολεκτικά emails μπορεί να βοηθούν τον διοργανωτή, αλλά είναι μάλλον ενοχλητικά για όλους τους υπόλοιπους. Ας το σεβαστούμε.
+
='''Μερικές επισημάνσεις'''=
 +
==Το Hackerspace δεν είναι ΙΕΚ==
 +
: Τα events εκπαιδευτικού χαρακτήρα οργανώνονται επειδή κάποι* θέλει να μιλήσει για ένα θέμα που τ*ν ενδιαφέρει. Ακολουθούν πάντα το όραμα και τη λογική πως οι συμμετέχουσες/οντες θα αποκτήσουν ένα έναυσμα να το ψάξουν παραπάνω μόνες/μόνοι τους και αν το επιθυμούν να συνεισφέρουν πίσω στην κοινότητα. Αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης του Hackerspace.  
  
* Η διοργάνωση σειράς μαθημάτων οποιουδήποτε θέματος και επίπεδου δεν είναι κάτι εύκολο. Θέλουν αρκετή προετοιμασία απ' τον εκάστοτε εισηγητή. Πρέπει να υπάρχει εκ των προτέρων συγκεκριμένη ύλη και ατζέντα ανά μάθημα. Αν ο κόσμος γνωρίζει εκ των προτέρων τι θα περιλαμβάνει μια σειρά μαθημάτων τότε μπορεί να αφοσιωθεί πιο εύκολα και για περισσότερο διάστημα. Η ύπαρξη ατζέντας βοηθάει ακόμα και την αποτελεσματικότητα του εισηγητή.
+
: Τα μαθήματα/events είναι πάντα δωρεάν και ανοιχτά για όλους.  
  
* Τελικός στόχος. Τι θα χουν μάθει όσοι τα παρακολουθήσουν; Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως το Hackerspace δεν είναι ΙΕΚ. Οι δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα δεν είναι αυτοσκοπός. Γίνονται πάντα με βάση το Vision και με τη λογική πως οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν κάποιες βασικές γνώσεις στο αντικείμενο, αλλά κυρίως θα αποκτήσουν το έναυσμα για να το ψάξουν παραπάνω μόνοι τους και να συνεισφέρουν πίσω στο open source community με οποιοδήποτε τρόπο. Αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης του Hackerspace (from my perspective).
+
==Η διοργάνωση μαθημάτων/events και η συμμετοχή σε αυτά απαιτεί σημαντικό χρόνο==
 +
: Οι διοργανωτ(ρι)ες καλό είναι να έχουν αφιερώνουν σημαντικό χρόνο για την προεργασία των μαθημάτων. ''Αναλυτικά για το υλικό της προεργασίας θα βρείτε παρακάτω''.  
  
* Ανεύρεση ημερομηνιών κατόπιν επικοινωνίας με κάποιο μέλος. Το σημαντικό είναι να επιλεγούν ημερομηνίες που βολεύουν τον εισηγητή (και το μέλος που θα ανοίγει τον χώρο). Ότι και να επιλεχτεί πάντα θα υπάρχουν κάποιοι συμμετέχοντες που δεν θα μπορούν. Η αναζήτηση ημερομηνιών μέσω της λίστας είναι το ίδιο προβληματική με τα μονολεκτικά emails. Στη χειρότερη υπάρχει η λύση του doodle.
+
: Ιδιαίτερα στην περίπτωση σειριακών μαθημάτων είναι ιδιαίτερα κουραστικό και απογοητευτικό όταν δεν υπάρχει κάποια σχετική συνέπεια από τους συμμετέχοντες. Αν κάποι* αποφασίσει να παρακολουθήσει μια σειρά μαθημάτων καλό είναι να έχει σταθερή συμμετοχή γιατί βοηθά στην ομαλή ροή και επιτυχή ολοκλήρωσή τους.  
  
* Αν παραχθεί υλικό απ' τα μαθήματα καλό είναι να ανεβαίνει στο wiki για μελλοντική χρήση.
+
: Νέες συμμετοχές είναι πάντα ευπρόσδεκτες ~ ο σκοπός όλων μας είναι να περάσουμε καλά και να μάθουμε.
 +
 
 +
<!-- Δεν είμαι σίγουρη αν είναι απαραίτητη/πώς να γραφτεί αυτή η δεύτερη παράγραφος.
 +
: Αν απευθύνεται στους συμμετέχοντες με σκοπό να το διαβάσουν και να έχουν σταθερή συμμετοχή, σκέφτομαι οτι κάποιος μπορεί να εκδηλώσει αρχικά ενδιαφέρον άλλα μετά απο κάποια μαθήματα να σταματήσει να έρχεται για διάφορους λόγους (δεν του κάνει  etc). Την άφησα σε περίπτωση που αναφέρεται σε παιδιά που ναι μεν αποφάσισαν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα ως το τέλος, άλλα έρχονται τελείως ακανόνιστα. (Άλλα και πάλι δεν ξέρω αν έχει νόημα η ύπαρξη της παραγράφου ~ θα την άφηνα εκτός μάλλον)
 +
 
 +
: Αν πάλι ο σκοπός του είναι να υπενθυμίσει στους διοργανωτές οτι η διοργάνωση μαθημάτων απαιτεί αρκετό χρόνο, θα άφηνα την πρώτη πρόταση και θα άλλαζα το κείμενο που ακολουθεί -->
 +
<!-- τα comments καλό είναι να μεταφερθούν στο Discussion και όχι μέσα στο page. σε next edit I'll do so -->
 +
 
 +
 
 +
='''Για την διοργάνωση'''=
 +
Η λίστα του hackerspace παρακολουθείται απο πλήθος ατόμων. Συστήνεται η αποφυγή συχνών emails - προτείνεται η χρήση doodle & pad. Ακολουθούν κάποια προτεινόμενα βήματα:
 +
 
 +
==Αναζήτηση ενδιαφέροντος==
 +
: Tα emails αναζήτησης ενδιαφέροντος δεν είναι αποτελεσματικά.
 +
 
 +
: Εναλλακτικά, με αρκετή προετοιμασία και συγκεκριμένη αντζέντα για το εκάστοτε event θα υπάρχει πάντα κόσμος που θα ενδιαφέρεται.
 +
 
 +
: Αν παρόλα αυτά κάποι* θέλει να έχει μια εκτίμηση του αριθμού των ενδιαφερομένων, εργαλεία όπως online forms, και doodle είναι πολύ πιο αποτελεσματικά απο μονολεκτικά email και ταυτόχρονα βοηθούν στην καλή λειτουργία της λίστας.
 +
 
 +
==Προεργασία ανακοίνωσης==
 +
: Είναι καλό να έχει γίνει κάποια προεργασία με καταγεγγραμένο το εισαγωγικό υλικό πριν γίνει ανακοίνωση στην λίστα. Π.χ. ένα wiki-page με τον στόχο του event και τη θεματολογία/ύλη σε γενικές γραμμές. 
 +
 
 +
==Συγκεκριμένη ύλη και γενικές συμβουλές==
 +
: Η διοργάνωση μιας σειράς μαθημάτων οποιουδήποτε θέματος και επίπεδου δεν είναι κάτι εύκολο. Θέλει αρκετή προετοιμασία που περιλαμβάνει εκ των προτέρων συγκεκριμένη ύλη και αντζέντα ανά μάθημα. Αν ο κόσμος γνωρίζει εκ των προτέρων τι θα περιλαμβάνει μια σειρά μαθημάτων τότε μπορεί να αφοσιωθεί πιο εύκολα και για περισσότερο διάστημα.
 +
 
 +
: H υπάρξη συγκεκριμένης ύλης/ατζέντας, εβδομαδιαία/μηνιαία συνέπεια και σταθερές μέρες βοηθάνε στην αποτελεσματική διεξαγωγή.
 +
 
 +
: Συχνά στο πρώτο μάθημα η συμμετοχή είναι μεγαλύτερη και μετά απο 2-3 συναντήσεις υπάρχει μια σταθεροποίηση. Καλή καταγραφή, wiki & υπενθυμίσεις βοηθούν στην συνέπεια των συμμετεχόντων και στην ενημέρωση όσων "έχασαν" ένα μάθημα/συνάντηση απο την σειρά.
 +
 
 +
: Η καλή οργάνωση βοηθάει και την αποτελεσματικότητα του εισηγητή.
 +
 
 +
==Τελικός στόχος==
 +
: Τι θα έχουν μάθει εκείνες/νοι που θα τα παρακολουθήσουν;
 +
 
 +
==Ανεύρεση ημερομηνιών κατόπιν επικοινωνίας με κάποιο μέλος==
 +
: Οι ημερομηνίες πρέπει να βολεύουν τον εισηγητή και το μέλος που θα ανοίγει τον χώρο. Πάντα θα υπάρχουν κάποιοι συμμετέχοντες που δεν μπορούν κάποια συγκεκριμένη μέρα.
 +
 
 +
: Για την αναζήτηση ημερομηνιών η λίστα δεν είναι αποτελεσματική. Προτεινόμενα εργαλεία είναι doodle, forms, pad.
 +
 
 +
: Είναι πιο αποτελεσματικό όταν το υλικό (wiki, plans, ...) και η ημερομηνία είναι καθορισμένα 2 εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή.
 +
 
 +
==Ανέβασμα υλικού==
 +
: Είναι καλό να ανεβαίνει το υλικό απο τα μαθήματα στο wiki για αρχειοθέτηση, προσωπική μελέτη και μελλοντική χρήση. Τόσο το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί κατά τα μαθήματα όσο και αυτό που θα ανέβει στο wiki δεν θα πρέπει να είναι copyrighted με κάποια κλειστή άδεια περιεχομένου.
 +
 
 +
==Oργάνωση wiki==
 +
: Η οργάνωση του wiki προτείνεται να περιλαμβάνει μια περιληπτική σελίδα με όλη τη σειρά των events και μια σελίδα ανά event με πιο πολλές λεπτομέρειες για το τι θα γίνει.
 +
 
 +
: Μετά την διεξαγωγή του event η ενημέρωση της event page με το τι έγινε βοηθάει όσους δεν μπόρεσαν να συμμετέχουν.
 +
 
 +
: Η δημιουργία/ενημέρωση της σελίδας του επόμενου event είναι πιο αποτελεσματική όταν γίνεται λίγο πριν τη λήξη του event, με τη συμβολή όσων συμμετείχαν. Έτσι ενισχύεται η συνοχή της ομαδας, είναι ξεκάθαρο σε όλους τι θα γίνει στην επόμενη συνάντηση και πιθανά προβλήματα λύνονται πολύ πιο γρήγορα (και χωρίς spam) από ό,τι μέσω της λίστας.
 +
 
 +
==Μετά την ολοκλήρωση της σειράς μαθημάτων==
 +
: Μια εκκαθάριση της περιληπτικής σελίδας και της σελίδας του κάθε event συνεισφέρει στην καλή λειτουργία του wiki, στην αποτελεσματική αρχειοθέτηση, στη χρήση του υλικού για παραπομπές ή/και από άλλα events/hackerspaces, and ''it's also plain damn nice''.
 +
 
 +
 
 +
='''Χρήσιμα Links'''=
 +
==Supporting Tools==
 +
*https://doodle.com/
 +
*https://pad.hackerspace.gr
 +
*https://pad.riseup.net
 +
* ... others
 +
 
 +
 
 +
==Παραδείγματα==
 +
* https://www.hackerspace.gr/wiki/Programmable_Logic_Lessons
 +
* https://www.hackerspace.gr/wiki/Blender_3D_Lessons
 +
* https://www.hackerspace.gr/wiki/Simple_SoC
 +
* https://www.hackerspace.gr/wiki/Quadrotor
 +
* ... others
 +
 
 +
 
 +
<!-- Original by @comzeradd, depoliticized and extended by @skmp. -->

Latest revision as of 13:04, 30 March 2015

Μερικές συμβουλές/ιδέες σχετικά με events εκπαιδευτικού χαρακτήρα (μαθήματα, παρουσιάσεις, workshops)
με βάση την εμπειρία των 500 events που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο hackerspace.

Μερικές επισημάνσεις

Το Hackerspace δεν είναι ΙΕΚ

Τα events εκπαιδευτικού χαρακτήρα οργανώνονται επειδή κάποι* θέλει να μιλήσει για ένα θέμα που τ*ν ενδιαφέρει. Ακολουθούν πάντα το όραμα και τη λογική πως οι συμμετέχουσες/οντες θα αποκτήσουν ένα έναυσμα να το ψάξουν παραπάνω μόνες/μόνοι τους και αν το επιθυμούν να συνεισφέρουν πίσω στην κοινότητα. Αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης του Hackerspace.
Τα μαθήματα/events είναι πάντα δωρεάν και ανοιχτά για όλους.

Η διοργάνωση μαθημάτων/events και η συμμετοχή σε αυτά απαιτεί σημαντικό χρόνο

Οι διοργανωτ(ρι)ες καλό είναι να έχουν αφιερώνουν σημαντικό χρόνο για την προεργασία των μαθημάτων. Αναλυτικά για το υλικό της προεργασίας θα βρείτε παρακάτω.
Ιδιαίτερα στην περίπτωση σειριακών μαθημάτων είναι ιδιαίτερα κουραστικό και απογοητευτικό όταν δεν υπάρχει κάποια σχετική συνέπεια από τους συμμετέχοντες. Αν κάποι* αποφασίσει να παρακολουθήσει μια σειρά μαθημάτων καλό είναι να έχει σταθερή συμμετοχή γιατί βοηθά στην ομαλή ροή και επιτυχή ολοκλήρωσή τους.
Νέες συμμετοχές είναι πάντα ευπρόσδεκτες ~ ο σκοπός όλων μας είναι να περάσουμε καλά και να μάθουμε.


Για την διοργάνωση

Η λίστα του hackerspace παρακολουθείται απο πλήθος ατόμων. Συστήνεται η αποφυγή συχνών emails - προτείνεται η χρήση doodle & pad. Ακολουθούν κάποια προτεινόμενα βήματα:

Αναζήτηση ενδιαφέροντος

Tα emails αναζήτησης ενδιαφέροντος δεν είναι αποτελεσματικά.
Εναλλακτικά, με αρκετή προετοιμασία και συγκεκριμένη αντζέντα για το εκάστοτε event θα υπάρχει πάντα κόσμος που θα ενδιαφέρεται.
Αν παρόλα αυτά κάποι* θέλει να έχει μια εκτίμηση του αριθμού των ενδιαφερομένων, εργαλεία όπως online forms, και doodle είναι πολύ πιο αποτελεσματικά απο μονολεκτικά email και ταυτόχρονα βοηθούν στην καλή λειτουργία της λίστας.

Προεργασία ανακοίνωσης

Είναι καλό να έχει γίνει κάποια προεργασία με καταγεγγραμένο το εισαγωγικό υλικό πριν γίνει ανακοίνωση στην λίστα. Π.χ. ένα wiki-page με τον στόχο του event και τη θεματολογία/ύλη σε γενικές γραμμές.

Συγκεκριμένη ύλη και γενικές συμβουλές

Η διοργάνωση μιας σειράς μαθημάτων οποιουδήποτε θέματος και επίπεδου δεν είναι κάτι εύκολο. Θέλει αρκετή προετοιμασία που περιλαμβάνει εκ των προτέρων συγκεκριμένη ύλη και αντζέντα ανά μάθημα. Αν ο κόσμος γνωρίζει εκ των προτέρων τι θα περιλαμβάνει μια σειρά μαθημάτων τότε μπορεί να αφοσιωθεί πιο εύκολα και για περισσότερο διάστημα.
H υπάρξη συγκεκριμένης ύλης/ατζέντας, εβδομαδιαία/μηνιαία συνέπεια και σταθερές μέρες βοηθάνε στην αποτελεσματική διεξαγωγή.
Συχνά στο πρώτο μάθημα η συμμετοχή είναι μεγαλύτερη και μετά απο 2-3 συναντήσεις υπάρχει μια σταθεροποίηση. Καλή καταγραφή, wiki & υπενθυμίσεις βοηθούν στην συνέπεια των συμμετεχόντων και στην ενημέρωση όσων "έχασαν" ένα μάθημα/συνάντηση απο την σειρά.
Η καλή οργάνωση βοηθάει και την αποτελεσματικότητα του εισηγητή.

Τελικός στόχος

Τι θα έχουν μάθει εκείνες/νοι που θα τα παρακολουθήσουν;

Ανεύρεση ημερομηνιών κατόπιν επικοινωνίας με κάποιο μέλος

Οι ημερομηνίες πρέπει να βολεύουν τον εισηγητή και το μέλος που θα ανοίγει τον χώρο. Πάντα θα υπάρχουν κάποιοι συμμετέχοντες που δεν μπορούν κάποια συγκεκριμένη μέρα.
Για την αναζήτηση ημερομηνιών η λίστα δεν είναι αποτελεσματική. Προτεινόμενα εργαλεία είναι doodle, forms, pad.
Είναι πιο αποτελεσματικό όταν το υλικό (wiki, plans, ...) και η ημερομηνία είναι καθορισμένα 2 εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή.

Ανέβασμα υλικού

Είναι καλό να ανεβαίνει το υλικό απο τα μαθήματα στο wiki για αρχειοθέτηση, προσωπική μελέτη και μελλοντική χρήση. Τόσο το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί κατά τα μαθήματα όσο και αυτό που θα ανέβει στο wiki δεν θα πρέπει να είναι copyrighted με κάποια κλειστή άδεια περιεχομένου.

Oργάνωση wiki

Η οργάνωση του wiki προτείνεται να περιλαμβάνει μια περιληπτική σελίδα με όλη τη σειρά των events και μια σελίδα ανά event με πιο πολλές λεπτομέρειες για το τι θα γίνει.
Μετά την διεξαγωγή του event η ενημέρωση της event page με το τι έγινε βοηθάει όσους δεν μπόρεσαν να συμμετέχουν.
Η δημιουργία/ενημέρωση της σελίδας του επόμενου event είναι πιο αποτελεσματική όταν γίνεται λίγο πριν τη λήξη του event, με τη συμβολή όσων συμμετείχαν. Έτσι ενισχύεται η συνοχή της ομαδας, είναι ξεκάθαρο σε όλους τι θα γίνει στην επόμενη συνάντηση και πιθανά προβλήματα λύνονται πολύ πιο γρήγορα (και χωρίς spam) από ό,τι μέσω της λίστας.

Μετά την ολοκλήρωση της σειράς μαθημάτων

Μια εκκαθάριση της περιληπτικής σελίδας και της σελίδας του κάθε event συνεισφέρει στην καλή λειτουργία του wiki, στην αποτελεσματική αρχειοθέτηση, στη χρήση του υλικού για παραπομπές ή/και από άλλα events/hackerspaces, and it's also plain damn nice.


Χρήσιμα Links

Supporting Tools


Παραδείγματα