Presskit

From Hackerspace.gr
Revision as of 17:14, 10 September 2014 by Dorothea (Talk | contribs)

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

Καλώς ήρθατε στο Press Kit του Hackerspace.gr

Εδώ θα βρείτε υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα σε δημοσιεύσεις που αφορούν το hackerspace.

Τα κείμενα μπορείτε να τα βρείτε σε .odt, .doc και .pdf format

Για καλύτερη ανάλυση των φωτογραφιών παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Hsgr-email.png

Για να λαμβάνετε Δελτία Τύπου για δράσεις του Hackerspace μπορείτε να εγγραφείτε στη σχετική mailing list.Δελτία Τύπου


Press Kit

(χρήσιμες πληροφορίες για δημοσιογραφική χρήση)


Ένας νέος χώρος, ανοιχτός για δημιουργικότητα, συνεργασία, έρευνα, ανάπτυξη και φυσικά μάθηση ξεκίνησε την λειτουργία του στην Αθήνα. Το hackerspace είναι γεγονός και περιμένει να το επισκεφτούν και να μοιραστούν ιδέες και project ανοιχτής λογικής.

Στα πλαίσια λειτουργίας του hackerspace θα θέλαμε να σας καλέσουμε για να ενημερωθείτε, να κάνετε κάποιο ρεπορτάζ και να παρουσιάσετε αυτήν την προσπάθεια που μέσα σε ελάχιστους μήνες έχει αλλάξει το γκρίζο τοπίο της πρωτεύουσας δίνοντας διέξοδο και ελπίδα.


Λίγα για την ιστορία

Μπορεί το όνομα του χώρου να παραπέμπει σε hackers, κώδικα και λοιπά προγραμματιστικά αλλά στην πραγματικότητα το hackerspace.gr (hsgr) είναι πολύ περισσότερα.

Η ιδέα ενός hackerspace στην Αθήνα, ξεκίνησε σε μια αίθουσα αναμονής στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ζυρίχης. Επιστρέφοντας στην Αθήνα έμενε να γίνουν οι πρώτες συναντήσεις, να επικοινωνηθεί η ιδέα και τελικά να βρεθούν τα άτομα που θα στηρίξουν το εγχείρημα. Όλα αυτά δεν άργησαν να γίνουν και τελικά το hackerspace κατέληξε να είναι κάτι περισσότερο από ένας φυσικός χώρος. Είναι μια ενεργή κοινότητα ανθρώπων με ιδέες που πηγάζουν απ' τη φιλοσοφία του Ελεύθερου Λογισμικού. (Vision)


Τι είναι ένα hackerspace

O όρος του hackerspace δεν είναι άγνωστος ανά την υφήλιο. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν φυσικοί χώροι όπου συναντιούνται άνθρωποι έτοιμοι να δημιουργήσουν πέρα από τους συμβατικούς τρόπους. Το hacking δεν αφορά μόνο κώδικα αλλά και πως π.χ. να φτιάξεις μία κρεμάστρα με εντελώς δικό σου σχέδιο, πώς να κάνεις το GPS σου να χαρτογραφεί την διαδρομή σου με το ποδήλατο, πως από 2 κομμάτια ξύλο να φτιάξεις ένα τραπέζι κ.τ.λ.. Το κάθε hackerspace σου παρέχει εργαλεία, ανθρώπους με χρήσιμες ιδέες, τον χώρο και την ελευθερία να λειτουργήσεις.


Ο χώρος

Μετά από αρκετούς επίπονους μήνες, όπου βρέθηκε ο χώρος, ανακαινίστηκε και διαμορφώθηκε έτσι ώστε να φιλοξενεί συναντήσεις αλλά και DIY projects, το hsgr διαθέτει πλέον μία αίθουσα συναντήσεων-προβολών κ.τ.λ., ένα εργαστήριο hardware & electronics, κουζίνα για την αυτοεξυπηρέτηση όσων βρίσκονται στον χώρο και σύντομα ετοιμάζεται και κήπος για project κηπουρικής και κατασκευών.

Το hackerspace (hsgr) στεγάζεται σε έναν χώρο 120 τ.μ. κοντά στο κέντρο της Αθήνας και στους βασικούς άξονες συγκοινωνίας. Έχει αυτή την στιγμή 23 σταθερά μέλη, ανθρώπους δηλαδή που διαχειρίζονται τον χώρο και φροντίζουν να παραμένει ανοιχτός, και φιλοξενεί εβδομαδιαίως δεκάδες συναντήσεις, δράσεις και ανθρώπους. Το moto "όπως ακριβώς μοιραζόμαστε τον κώδικά μας, έτσι θέλουμε να μοιραστούμε και τις ιδέες μας" γίνεται πράξη. (Plans)  


Συμμετοχή/Κάλεσμα

Η λειτουργία του χώρου μπορεί να είναι αποκλειστική ευθύνη των μελών, οι δράσεις και τα projects όμως που υλοποιούνται στον χώρο μπορούν να έχουν προέλθει από οποιονδήποτε, μέλος ή μη. Όποιος θέλει να συμμετέχει, δεν χρειάζεται κάποια άδεια για να εργαστεί πάνω σε κάποιο project. Ο καθένας μπορεί να οργανώσει ένα event ή κάποιο workshop πάνω σε κάποιο Open-Source ή Open-Hardware project αρκεί να ελέγξει την διαθεσιμότητα του χώρου και χρόνου που επιθυμεί και να πάρει την πρωτοβουλία να το κάνει. Και όλα αυτά δωρεάν, σε ένα χώρο που είναι ανοιχτός για να φιλοξενεί οτιδήποτε δημιουργικό μπορούμε να σκεφτούμε. (Visitor Advice)

Ο χώρος του hackerspace είναι ανοιχτός σε κάθε άνθρωπο, κάθε κοινότητα ή ομάδα που θέλει να δημιουργήσει και να μάθει. Στην ουσία του είναι ένα συνεργατικό εργαστήριο όπου βρίσκουν θέση τόσο το software, η DIY λογική, οι κατασκευές, τα electronics όσο τα κηπουρέματα και οτιδήποτε διέπει την κουλτούρα του ανοιχτού και ελεύθερου διαμοιρασμού της γνώσης και της τεχνικής.

Το εργαστήριο εξοπλίζεται με αργό αλλά σταθερό ρυθμό λόγω της περιορισμένης οικονομικής ευχέρειας και σημαντική στήριξη στην έως τώρα προσπάθεια είναι οι επώνυμες και ανώνυμες δωρεές που βοηθούν στο να καλύπτονται οι ανάγκες που προκύπτουν από τους ανθρώπους και τα έργα που υλοποιούνται στον χώρο. Υπάρχει φυσικά ακόμα ανάγκη σε εργαλεία και πρώτες ύλες, όπως υπάρχει σε κάθε βιώσιμο εργαστήριο που φτιάχτηκε και συντηρείται με μεράκι.

Σε αυτήν την προσπάθεια μπορεί να βοηθήσει ο κάθε ένας από εμάς, προσφέροντας από την παρουσία του απλά στον χώρο έως την προσφορά του σε εργαλεία και εξοπλισμό. Ακόμα και η πιο μικρή συνεισφορά σε έναν δημιουργικό χώρο είναι δεδομένο ότι πολλαπλασιάζεται και μας επιστρέφεται βοηθώντας την κοινότητα και εμάς τους ίδιους. Ας συμμετέχουμε λοιπόν και εμείς, με όποιον τρόπο μπορούμε, σε μια προσπάθεια που μέσα σε ελάχιστους μήνες έχει αλλάξει το γκρίζο τοπίο της πρωτεύουσας δίνοντας διέξοδο και ελπίδα.  


Projects

Ενδεικτικά στα 3 χρόνια λειτουργίας το hsgr έχει φιλοξενήσει ποικίλες δράσεις όπως: Μαθήματα Linux και Arduino, Open-Source Biking, OpenWRT Workshops, Opendata Hackathons, Fedora Localization Marathons, συζητήσεις για Creative Commons, Fablab, OLPC, Ebooks, ενώ προσφάτως ξεκίνησε και η προετοιμασία του Wireless Battle Mesh, ενός παγκόσμιου event κοινοτήτων ασύρματων τεχνολογιών. Έχει συνεργασία με άλλα hackerspaces, όπως αυτό της Πάτρας, και φιλοξενεί δράσεις από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. (Events)

Για να ενημερωθείς για όσα συμβαίνουν στο hackerspace μπορείς να εγγραφείς στην λίστα ενημέρωσης ή επικοινωνίας, να παρακολουθείς τακτικά το wiki page καθώς και να επισκέπτεσαι τον χώρο.


3D printer

Ένας 3D εκτυπωτής είναι ένα μηχάνημα παραγωγής όπου με την βοήθεια της τεχνολογίας δημιουργεί τρισδιάστατα αντικείμενα με διαδοχικές στρώσεις κάποιου υλικού. Οι 3D εκτυπωτές είναι γενικά πιο γρήγοροι, προσιτοί, και ευκολότεροι στη χρήση από άλλες τεχνολογίες παραγωγής προσθέτων. Έχουν τη δυνατότητα να εκτυπώνουν μέρη και εξαρτήματα από διάφορα υλικά, με διαφορετικές μηχανικές και φυσικές ιδιότητες και συχνά σε μια ενιαία διαδικασία κατασκευής. Με αυτόν τον τρόπο ένας 3D εκτυπωτής μπορεί να αναπαράγει τον εαυτό του εφόσον μπορείς να εκτυπώσεις σε αυτόν όλα τα απαραίτητα μέρη ενός 3D εκτυπωτή.

Η τεχνολογία των 3D εκτυπωτών βρίσκει επίσης χρήση στους τομείς του κοσμήματος, των υποδημάτων, του βιομηχανικού σχεδιασμού, της αρχιτεκτονικής, της μηχανικής και των κατασκευών (AEC), στην αυτοκινητοβιομηχανία, την αεροδιαστημική, την οδοντιατρική και ιατρική βιομηχανία, την εκπαίδευση, τη χαρτογράφηση πληροφοριακών συστημάτων, σε έργα πολιτικών μηχανικών, και πολλά άλλα.

Έχουν υπάρξει πολλές προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός 3D εκτυπωτή κατάλληλου για οικιακή χρήση, έτσι ώστε να γίνει αυτή η τεχνολογία διαθέσιμη και προσιτή σε ευρύτερο κοινό. Μεγάλο μέρος αυτής της προσπάθειας στοχεύει σε DIY/ενθουσιώδης κοινότητες που σχετίζονται στενά τόσο με την ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και με hackers. Λογικό ήταν λοιπόν η τεχνολογία του 3D εκτυπωτή να τραβήξει το ενδιαφέρον του hackerspace.gr και να θεωρείται αναγκαία η ύπαρξη ενός τέτοιου μηχανήματος στον χώρο.

Στο εργαστήριο φιλοξενείται ένας 3D printer, ο οποίος παραχωρήθηκε από έναν δάσκαλο με σκοπό να γίνει η αναπαραγωγή του και να κατασκευαστεί ένας άλλος printer που θα παραμείνει μόνιμα στον χώρο. Το υπάρχον μοντέλο είναι ένας MakerBot Cupcake και με την βοήθειά του θα κατασκευαστεί ένας RepRap Mendel. Με αυτό το εξαιρετικής λειτουργικότητας μηχάνημα έχουν κατασκευαστεί ήδη εξολκείς λαστίχου ποδηλάτου, κρεμάστρες, καπάκια, εργαλεία για Dremel, κλπ. Με την χρήση πλαστικού και σχεδίων που βρίσκεις ελεύθερα στο internet ή δημιουργείς εσύ μπορείς πολύ εύκολα να φτιάξεις από το πιο μικρό εξάρτημα έως ολόκληρη κατασκευή κομμάτι-κομμάτι.

Ο RepRap είναι ένα μοντέλο εκτυπωτή 3D που χρησιμοποιεί ΕΛΛΑΚ, φροντίζοντας να πληρεί τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί από το GNU General Public License. Μπορεί να αντιγράψει κάποιο μέρος του εαυτού του μιας και αποτελείται από πλαστικά μέρη τα οποία μπορεί και να εκτυπώσει. Υπάρχει επίσης έρευνα σε εξέλιξη ώστε μελλοντικά να υπάρξει η δυνατότητα για εκτύπωση πινάκων κυκλωμάτων καθώς επίσης και μεταλλικών μερών. Ο MakerBot είναι επίσης ένα μοντέλο 3D εκτυπωτή ΕΛΛΑΚ που κατασκευάζεται από την MakerBot Industries .  


Aspects of Interest

Software

Στον χώρο θα βρίσκονται πολλοί developers, ερασιτέχνες ή μη. Αλλά αν κάποιος θέλει να ξεκινήσει να μπαίνει στην λογική του ανοιχτού λογισμικού παραδίδονται εντελώς δωρεάν μαθήματα Linux, διαλέξεις και παρουσιάσεις ενώ γίνονται και αρκετά workshops.


Hardware

Με εργαλειοθήκη που διαρκώς ενισχύεται, υπάρχει η υποδομή για κατασκευές, επισκευές και μαστορέματα. Επίσης στον χώρο υπάρχει ένας 3D printer με τον οποίο μπορεί να κατασκευάσεις το δικό σου εξάρτημα. Ακόμα και αν κάποιος είναι πρωτάρης στις κατασκευές μπορεί να βοηθήσει στις εργασίες που γίνονται εντός του χώρου και να εξοικειωθεί με τα εργαλεία.


Electronics

Από το πώς λειτουργεί η κλειδαριά της εισόδου έως το πώς αυτοματοποιείς ένα router, o χώρος δίνει την δυνατότητα να μάθεις τις βασικές γνώσεις ηλεκτρονικής με την βοήθεια arduino αλλά και να πειραματιστείς χρησιμοποιώντας ελεύθερα τα υλικά και εργαλεία του εργαστηρίου.


Κήπος

Το επόμενο μεγάλο project του χώρου είναι η λειτουργική πρόσβαση στον κήπο του κτηρίου και η αξιοποίησή του τόσο μέσα από απλές εργασίες κηπουρικής όσο και μέσα από κατασκευές που μπορούν να φιλοξενηθούν σε εξωτερικό χώρο. Είναι μοναδική ευκαιρία για όποιον θέλει να συμμετέχει, να σχεδιάσει και να βοηθήσει σε ένα τέτοιο project να έρθει στον χώρο και να δηλώσει την παρουσία του.


Ραδιοφωνία

Στον διαδικτυακό αέρα βγαίνει και η ραδιοφωνική εκπομπή του Hackerspace, με νέα για τον χώρο αλλά και γενικώς για τις διεθνείς εξελίξεις στον χώρο του Ανοιχτού Λογισμικού και της τεχνολογίας. Για την εκπομπή χρησιμοποιείται ανοιχτό λογισμικό/πλατφόρμα και μουσική άδειας creative commons, ενώ η εκπομπή είναι ανοιχτή ώστε να συμμετέχει όποιος θέλει αλλά και να ενημερωθεί για το πώς μπορεί να κάνει κάτι αντίστοιχο μόνος του.  


Αναδιαμόρφωση/Συντήρηση του χώρου

Ο χώρος ανακαινίστηκε από μέλη και φίλους με πολύ μεράκι και κόπο. Ένας παλιός, κακοδιατηρημένος και προβληματικός χώρος ανακαινίστηκε μέσα σε λίγους μήνες με πολύ προσωπική εργασία και κανένα οικονομικό πόρο πέρα από αυτόν των ίδιων των ανθρώπων που έφτιαξαν τον χώρο. Οι επισκευές που έγιναν ξεκίνησαν από στοκάρισμα, μόνωση, βάψιμο, συντήρηση υδραυλικών, παροχή κουζίνας, παροχές ρεύματος σε όλους τους χώρους, τοποθέτηση πινάκων/κουτιών, δίκτυο, κατασκευή κλειδαριάς, μέχρι την επίπλωση του χώρου από παλιούς πάγκους, καρέκλες και έπιπλα αποθήκευσης.


Εργαλεία που μπορείς να βρεις στο εργαστήριο

  • Dremel 300 series Limited Edition (45 accessories, 5 components)
  • Γωνιακός τροχός BLACK & DECKER 1200W, 125mm
  • Σέγα BLACK & DECKER 480W, +15 εξαρτ.
  • Επαναφορτιζόμενο Δραπανοκτσάβιδο SKIL 14,4V
  • Ηλεκτρικό Κρουστικό Δραπανοκτσάβιδο SKIL 850W

Τα εργαλεία, καθώς και αυτά που θα αγοραστούν ή θα παραχωρηθούν μελλοντικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα από όποιον θέλει να αναπτύξει το project του στον χώρο του hackerspace. Ακόμα και αν είναι κάποιος πρωτάρης στις κατασκευές μπορεί να εξοικειωθεί βοηθώντας στις εργασίες που γίνονται στον χώρο.  


 

Χρήσιμοι Ιστοσύνδεσμοι

Επικοινωνία | Photos | Videos

Περισσότερα: http://hackerspace.gr

Αμπατιέλου 11, Άγ. Ελευθέριος (πλησίον ΗΣΑΠ)

λίστα επικοινωνίας: discuss

e-mail επικοινωνίας: Hsgr-email.png
είπαν για εμάς

Ελληνικά

Αγγλικά

Press Kit Archive

  • 29.11.11 Presskit Hackerspace odt | doc | pdf
  • 29.11.11 Δελτίο Τύπου Hackerspace odt | doc | pdf
  • 29.11.11 Press release για DIY odt | doc | pdf